Funderar du på att börja jaga? Då har du verkligen en massa roliga saker att se fram emot! Naturupplevelser, nya vänner, gott kött och en massa motion.

Men det funkar så klart inte att bara gå och köpa ett vapen och börja skjuta, utan det är mer komplicerat än så. Du behöver gå igenom en hel process, fyra olika steg och de är dessa:

  1. Skaffa jägarexamen
  2. Ansök om vapenlicens för valt vapen
  3. Betala statliga jaktkortet
  4. Hitta jaktmarker

Jägarexamen

Det lättaste sättet att göra dina jägarexamen är hos Svensk Jägarexamen, www.jagarexamen.se. Det tar endast 3 dagar för dig att få en komplett examen, och även rätt att ansöka om vapenlicens för både klass 1 vapen och hagelgevär. Du får lov att ha max 4 till 5 vapen, och om du vill ha fler så måste du får tillåtelse till det.

Det är rätt vanligt att man blandar ihop ”jägarexamen” med ”jaktlicens”, men det här är fel. Jaktlicens har med vapnet att göra, det har inte med dig att göra. Ditt vapen har en jaktlicens och får då användas till jakt, om vapnet inte har det så får det endast användas för målskjutning och övningsskjutning.

De som är ansvariga för registreringen av Jägarexamen i Sverige är Naturvårdsverket. Du vänder dig till dem om du till exempel har tappat ditt bevis på jägarexamen. Då skickar de ett nytt hem till dig som du tar med dig till en provledare och får då ett nytt.