Ansök om vapenlicens

När du väl har fått din examen så kan du börja ansöka om en vapenlicens för ett specifikt vapen. Det betyder att du inte ansöker om rätten att äga ett vapen, utan rätten att äga ett specifikt vapen. På varje ansökan så ska du skriva ner serienumret till vapnet du vill köpa eller ta över.

Bara för att du har en jägarexamen så betyder det inte att du får lov att låna någon annans vapen. Om du ska låna ett vapen som ägs av någon annan så måste ägaren vara med när du jagar med det, och det kallas för uppsiktjakt. Dessutom så måste du även ha en vapenlicens för samma vapen i samma vapenklass.

Om du ska låna ett vapen som du inte har en vapenlicens för, så måste du ansöka om rätten att ”låna ett vapen” hos polisen. Det är nästan som att ansöka om en vapenlicens, och fördelen med detta är att du inte behöver veta innan vad vapenserienumret och annat är.

Du ska alltid ha med dig vapenlicenserna när du är ute och jagar.

Betala statliga jaktkortet

Innan du ska jaga, och det gäller all jakt, så måste du betala det statliga jaktkortet. Kortet gäller i ett år, och det är obligatoriskt.

Om du inte har tänkt jaga i ett år så kan du göra ett uppehåll och inte betala jaktkortet det året. Du behöver inte betala förrän det året du tänkt börja jaga igen.

Det är Naturvårdsverket som administrerar detta.

Hitta jaktmarker

Har du inte tillgång till jaktmarker eller känner någon som har det? Då är här några sidor där du kan hitta information om markarrenden, jaktlag som söker nya medlemmar och korttidsjakt:

Sveaskog: http://www.sveaskog.se/sv/jakt-fiske-och-friluftsliv/jakt-och-viltforvaltning/jaktmarker-och-arrenden/

Jaktförmedling: http://www.jaktformedling.se/