OK, måla upp detta scenariot: du traskar runt, helt bekymmerslöst, och njuter av dagen. Allt går perfekt, livet rullar på, alla mår bra, du har en schysst villa, en trygg bil, familjen är på sina aktiviteter och du tänker generellt att, fy tusan, livet kunde ju inte gå bättre än såhär.

Helt plötsligt slår det till – du hör en megasmäll från horisonten, varpå du kopplar på mobilen och kollar direktnyheterna, och du blir lam av fasa – ryssen är här. Världen har kollapsat och allt är reducerat till en enda stor vildmark. Whatever, huvudsaken är att livet som du kände till det är helt borta.

Vad gör du då? Kan du med handen på hjärtat säga att du är förberedd? Om nej, börja preppa redan nu. Om ja, är du verkligen det? Har du verkligen koll på möjligheter till ljus, till exempel? Nej? Trodde väl det.

Att ha en säker och stabil ljuskälla redo i alla situationer är något som preppers glömmer av i all hysteri att samla på sig mat och lära sig praktiska överlevnadstaktiker. Medan det föregående är riktigt bra att ha koll på, så är ljus också viktigt. Du kommer att behöva använda ljus i princip överallt av olika praktiska skäl. Därför är det viktigt att veta vilka val du har.

Jag har en kort lista för detta ändamålet:

  • Energisnåla strålkastare för att lysa upp större områden och för att hålla uppsikt över öppna ytor, och på så vis hålla undan odjur och ovälkomna utomstående
  • Fotogenlampor – utsöndrar värme utöver det uppenbara praktiska med att ha en fotogenlampa.
  • Gamla klassikern – stearinljus. Levande ljus är lätta att ta med, kräver inte mycket underhåll och kan lagras väldigt länge, samtidigt som man ha stora mängder av dem.
  • Ficklampa – praktisk, flexibel, långsiktig lösning som visserligen inte täcker några större ytor, men som är enkel att ta med utanför säkra områden och tillåter användaren att röra sig obehindrat och samtidigt ha en upplyst väg framför sig.