Prepping – en överblick

Som det kanske framgår på min blogg så är jag en så kallad prepper – inte nog med att jag är riktigt passionerad om att jaga själv och lära mig att leva av naturen, jag är fast bestämd att bli en del av naturen också, inom sinom tid. Prepping går nämligen, till viss del, ut på att överleva på vad moder jord kan ge dig under karga förhållanden. Det är en livsstil som kräver disciplin och är helt i led med att vara jägare, som jag ändå är på min fritid.

Men för att dyka in i ämnet lite – vad är då prepping? Är det en grej som bara galningar och domedagsprofeter hänger sig åt? Nja, kanske inte riktigt. I vissa fall, ja. Men inte i varje fall. I vilket fall – jag ska försöka ge en överblick och introduktion i vad det innebär att vara en prepper, och hur prepping kan hjälpa dig bli en mer välrundad, förberedd och disciplinerad person.

Vad är prepping?

OK – att preppa sig inför domedagsscenarion kan verka lite gubbigt, underligt eller överdrivet. Jag förstår det. Men samtidigt kan man fundera på hur ömtåligt vårt samhälle är – medan en zombieapokalyps inte riktigt står för dörren, så gör eventuella naturkatastrofer, invasioner och liknande skeenden det. Tänk en orkan i stil med Gudrun som förstör större delen av Sverige istället? Eller om Ryssland bestämmer att nog är nog och invaderar Gotland och sedermera känner att Stockholm och i sin tur resten av Sveadala ska lyssna på Kremlin? Eller varför inte en ny istid? Det finns många sätt för saker att gå åt fanders, och därför är det bra att vara redo på allt.

Tänk nu på dina existerande förhållanden och eventuella resurser – hur mycket i riskzonen ligger du? Har du en boplats som ligger på en säker plats, el som räcker för en längre period, mat, drickbart vatten som håller? Vad skulle säga om, säg, en elledning kapas, samhällstjänster slås ur bruk och du isoleras på fler sätt än ett? Hur länge hade du överlevt med existerande medel?

Om du, efter att ha inventerat och på riktigt gått igenom dina levnadsförhållanden, inser att du ligger rätt illa till om livet som du känner till det förändras abrupt och på stor skala så behöver du tänka på att preppa. Om det inte handlar om att jaga, som du lär dig hos mig, så kan det vara att anordna så du har en närliggande vattenkälla som du kan använda, eller spara el/bränsle och köpa mat som varar länge och som inte blir dålig efter en månad eller så, som de flesta livsmedel i vårt konsumtionssamhälle.

Med andra ord: vi som preppar är inte dumma i huvudet och paranoida. Vi ser bara till att det alltid finns en plan B, och att vi kan överleva om katastrofen slår till. Allt handlar om att hantera sina existerande resurser så optimalt som möjligt.

Överlevnadsplan

Ett centralt begrepp inom prepping är att alltid ha en överlevnadsplan – som i sin tur beror på vilka omständigheter man finner sig i. Vissa katastrofer varar bara i några dagar, vissa i veckor, månader. De värsta i flera år, eller till och med hela livet. Vanligast som en vardaglig prepper att tänka sig är dock en period på runt tre dagar som minimum och ett år eller mer som max.

Prepping behöver nämligen inte alltid innebära att man blir asocial och undviker mänsklig kontakt och samhället i sig, utan att man förbereder sig själv och sina nära och kära, tar ansvar för sin egen överlevnad, och inväntar eventuell hjälp från myndigheter och liknande organ som kan bistå i att hålla en levande. Målet är med andra ord att man ska bli så självständig som möjligt för att underlätta för andra och sig själv, och i längden hjälpa kollektivet i en katastrofsituation. För kom ihåg – fler är bättre än en, oavsett vad serier som Walking Dead och andra dystopiska kulturskildringar säger till dig.

De fyra centrala kraven i vilken överlevnadsplan som helst är också de mest basala nödvändigheterna i en människas liv:

 • Vatten
 • Mat
 • Skydd
 • Kläder efter väder

Har du inte vatten som räcker i säg fyra dagar, eller mat, eller ett pålitligt skydd och bra kläder – ja, då får du börja tänka om snarast om hur du kan förbättra din situation. Här är en bra bild för att illustrera dina omedelbara behov för en månad:

Tänk på när du utformar din överlevnadsplan att ha en för när du stannar där du är, och en för när du måste evakuera från var du nu är. Båda planerna skiljer sig från varandra, och tar fasta på olika saker att tänka på. Vid evakuering behöver du framförallt ha med dig ett överlevnadskit, som jag kommer att delge lite tips om lite längre ned.

Så vad är de främsta tipsen när du ska preppa inför din överlevnadsplan?

 1. Drickbart vatten – jag kommer verkligen hamra in detta. Ingen människa lever längre än fyra dagar utan vatten, ibland mindre. En tumregel är att räkna så du har tre liter per dag, så satsa på att ha ungefär 3×31 liter så du klarar åtminstone en månad utan att gå utan vatten.
 2. Ta hänsyn till de som inte kan ta hand om sig själva – typ barn/spädbarn och djur. Ta med dem i beräkningen när du preppar inför din överlevnadsplan. Du kommer att få ansvara för dem, och de förtjänar att leva även om de inte kan förbereda sig själva (ja, det finns darwinister inom preppingvärlden, så släpp det tänket omedelbart om du har det).
 3. Eftersom mat och dylikt kommer bli dåligt efter 24 timmar utan el så är det bra om du har en reservgenerator eller liknande som kan bibehålla nivån och låta dig förbruka el lite mer konservativt. Om det inte går, så spendera pengar på att fylla förrådet med mat som inte härsknar eller helt enkelt burk/konserverad mat.
 4. Mediciner – ’nuff said. Kika igenom medicinskåpet så du inte har mediciner som går ut snart, och se till att du har ett lager med vanliga läkemedel såsom penicillin osv som räcker åtminstone tre-fyra dagar.
 5. Drabbas inte av panik – detta är vanligare än vad man tror, hur tuff och lugn man än tror att man hade varit i en katastrofsituation när man kollar på TV en fredagskväll och liknande. Många av oss är bortklemade och preppar upp oss själva mentalt när vi i själva verket är hemskt oförberedda för en förestående katastrof. Var inte den personen. Förbered dig, checka av allt i din överlevnadsplan och behåll lugnet när katastrofstormen piskar dig och din eventuella familj i ansiktet.

Typisk överlevnadskit för tre dagar (standard)

Okej, så nu säger vi att katastrofen har slagit till. Du finner dig i ingemansland och behöver överleva tre dagar. Vad ska du då ha med dig? Här är min lista, som också myndigheter samt preppingsajter tipsar om:

 • Mobilt vattenfilter
 • Schweizisk armékniv (eller liknande – multiverktyg, helt enkelt)
 • Mattkniv
 • Kompass
 • Första hjälpen-kit
 • Signalspegel
 • Poncho för katastrofer
 • Sykit
 • Nödeldstartare
 • Nylonrep/paracord

Mindre nödvändiga, men ändå saker värdiga att tänka på om du har rum, budget och tid för det:

 • Ombyte för alla involverade
 • Sovsäckar eller dylikt
 • Tändare
 • Leksaker/brädspel/underhållning som inte är elektronisk
 • Kontanter
 • Viktiga dokument (ID exempelvis)
 • Receptlagda läkemedel

Det här är som sagt ett axplock och generellt vad du bör ha med dig i ett överlevnadskit. Det är menat att du ska överleva under en kortare period, inte nödvändigtvis längre än kanske en vecka. Tänk på att det är en temporär, omedelbar lösning på ett permanent problem som du behöver ordna direkt, förhoppningsvis tack vare din preppade överlevnadsplan som du (efter att ha läst allt detta) förberett för längesen.

Prepping är en hälsosam livsstil. Och medan jag inte har alla tips och trix i just denna undersidan, mer en allmän och förklarande överblick om området, så rekommenderar jag verkligen att du kollar vidare på diverse preppingsajter som verkligen går in på ämnet i detalj. Jag gör det varje dag, i princip. Vettiga länkar och resurser kommer du finna till höger om mina blogginlägg och denna undersidan.

Tills vidare, stay prepped! Du kan aldrig vara fullt förberedd, så gör ditt bästa för att undvika att bli tagen på sängen!